Eenzaamheid in de zomervakantie

12 augustus 2020

Deze zomer zijn ook veel mensen weer op vakantie. Maar soms kun je niet op vakantie. Dat kan allerlei redenen hebben: het is te duur, je bent ziek, je bent alleen. Juist in zo’n vakantieperiode kun je je extra eenzaam voelen. Misschien voel jij je ook wel eenzaam in deze tijd. We geven je wat tips om eenzaamheid tegen te gaan.

Ga een dagje weg

Ondanks coronamaatregelen is een uitstapje in eigen land een prima idee. Misschien wil een vriend of vriendin met je mee naar een museum of stad(je). Ook alleen kun je leuke dingen ondernemen. Laat je niet tegenhouden als je geen mensen hebt die met je mee kunnen gaan. Een stadswandeling kan ook goed alleen! Zo ben je eigenlijk ‘een dagje op vakantie in eigen land’. Misschien zie je daar tegenop, dat is begrijpelijk. Toch kan het goed zijn om in vakantietijd andere dingen te ondernemen dan je normaal doet. Probeer het eens en kijk of het je bevalt.

Zoek contact in de kerk

Heb je geen of weinig vrienden? Denk dan eens aan je kerkelijke gemeente. Misschien zijn er wel gemeenteleden die samen iets willen ondernemen. Doe eens een oproepje om samen wat leuks te gaan doen. De eerste keer is dat spannend, maar het opent de deur naar nieuwe contacten.

Begin aan iets nieuws

Als je niet weg kunt: trakteer jezelf op een nieuw boek of begin met een nieuwe hobby. Nu heb je tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. Nieuwe dingen kunnen je nieuwe energie geven.

Kijk naar wat goed gaat

Vergelijk jezelf niet met anderen. Er zijn altijd mensen die meer kunnen dan jij, meer geld hebben, of mooiere reizen maken. Probeer te genieten van wat jij wel kunt doen, in plaats van wat je niet kunt doen. Sta bewust stil bij de dingen die goed gaan. Juist in vakantietijd kun je hier bewust stil bij staan door dit bijvoorbeeld creatief te verwerken in een bullet journal.

Praat erover

Praat met anderen over eenzaamheid. Je hoeft je niet te schamen, want je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *