Regie in eigen hand houden

21 november 2022

Dat valt niet mee om ineens op eigen benen te gaan staan. Waar heb je het over? Al jaren vond ik het eigenlijk wel goed dat mijn therapeuten, begeleiders en alle hulpverleners in de jaren die achter me lagen mij een beetje achter mijn vodden zaten. Daardoor lag ik niet de hele dag in mijn bed. Soms ging ik een blokje om.

Maar nu was er iemand die mij wees op herstelgroepen, die sinds enkele jaren binnen Eleos aangeboden worden. Daar zijn nu eens geen therapeuten bij, maar ervaringsdeskundigen! Je weet maar nooit waar het goed voor is, he! Daarom ging ik voor het eerst naar zo’n groep. Maar ja, nu moet ik wel zorgen op tijd te zijn en dat is best een lastig punt voor mij. Maar kom op, ik ga ervoor!

En zo begin ik aan een nieuw onderdeel van mijn herstelproces. Eén van de groepsleiding zei tegen mij: Gewoon doen! Nu vatte ik dat altijd op als: Je moet gewoon doen, stel je niet zo aan. Maar nee, nu werd het echt bedoeld als: Je kunt het, we zetten samen die kleine stapjes verder!

En ja hoor, ik ben nu enkele weken verder en soms zie ik gewoon geen gat in de dag en blijf ik het liefst thuis, maar nee, ik heb getekend, en daarom ga ik toch weer om te leren over wat mijn leven nu zin geeft en wat God met mijn leven wil.

Onlangs  hadden we het over het onderwerp emoties en ik dacht: laat ik me nu maar afmelden, want dan komt er weer zoveel oud zeer boven. Maar ben toch blij dat ik gegaan heb, want de herstelgroep is juist bedoeld om vooruit te kijken, zeiden ze tegen mij. Dus niet kijken naar wat ik niet (meer) kan en wat (nog)  niet lukt, maar wat kan ik nog wel! En dan zie ik dat ik nog veel dingen wel kan.

Een paar maanden geleden bijvoorbeeld, moest de leiding van de woonvorm waar ik woon mij om 10.00 uur nog appen of ik al uit mijn bed ben gekomen, maar nu sta ik uit mezelf al om 9.00 op en begin de dag met God. Dat was ook mijn hersteldoel dat ik heb ingebracht in de herstelgroep: meer de regie in eigen hand nemen. Daar word ik echt enorm bij geholpen door de ervaringswerkers. En de deelnemers van de herstelgroep blazen hun partijtje mee om mij erbij te houden.

Ik ben heel blij dat ik hier aan begonnen ben en raad het echt iedereen. Pas zei ik nog tegen mijn psycholoog dat hij hier maar een vast punt van moet maken bij zijn cliënten, want herstelgroepen zijn echt een stap in de goede richting.

Lees meer over herstelgroepen en aanmelden via https://www.eleos.nl/zorgaanbod/herstelgroep/

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *