Misschien herken je het. De alledaagse gesprekjes met je kind gaan vanzelf, maar als er iets is, lijkt communicatie niet mogelijk. Je weet dat er iets is, want je zoon of dochter gedraagt zich anders dan normaal. Toch lukt het je niet om erachter te komen wat er precies aan de hand is en wat er in het koppie van je kind omgaat. Je bent niet de enige, want zowel ouders als kinderen vinden het lastig om écht goed met elkaar te praten over gevoelens. We hebben 6 tips voor een goed gesprek met je kind op een rij gezet. Door met je kind op een goede manier in gesprek te gaan, kun je het beter leren begrijpen. Samen kun je op deze manier werken aan bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, rust en geluk.
Tip 1: zorg dat praten een gewoonte wordt
Als je pas gaat praten wanneer er iets aan de hand is, ben je te laat. Je mist dan een goede, veilige basis om te praten over gebeurtenissen en gevoelens. Dus zorg ervoor dat het een gewoonte wordt om geregeld in gesprek te gaan met elkaar. Zorg dat je iedere dag een een-op-een-momentje hebt.
Praat over de dag of vraag naar wat je kind op dit moment bezighoudt. Op die manier zorg je er al op een eenvoudige manier voor dat het de kans krijgt om zijn of haar verhaal te doen. Welke vragen je stelt, zijn daarbij heel belangrijk. Als je de vraag stelt: “Hoe was het op school?” dan is het voor de hand liggende antwoord “goed” of “stom”. En dan weet je eigenlijk nog steeds niets. Stel liever vragen als: “Wat was het leukste wat je vandaag hebt gedaan?” Of: “Wie was er vandaag het liefst voor je?” Maar er is nog veel meer te verzinnen. Daar komen we op terug bij tip 6. Dit soort gesprekken versterken de band tussen ouder en kind. Als het natuurlijk aanvoelt voor een kind, zal het zich waarschijnlijk eerder openstellen en de volgende keer sneller naar je toe komen om te vertellen wat het dwarszit.
Tip 2: geef het goede voorbeeld
Door zelf te vertellen hoe je je voelt of wat je hebt beleefd, geef je aan je kind het goede voorbeeld. Het leert dan dat het normaal is om over emoties, ervaringen en gevoelens te praten. Kijk wel uit dat je het niet te ingewikkeld en te zwaar maakt; dat je je eigen zorgen uit.
Het praten over je eigen belevenissen heeft nog een extra voordeel. Als jij thuis chagrijnig bent omdat er iets fout ging op je werk, kan het zijn dat jouw kind dat op zichzelf betrekt. Door te vertellen hoe jouw dag was – en eerlijk te zijn over jouw baalmoment – leert het dat het niet aan hem of haar lag. Ook leert het de wereld beter begrijpen, wat mede bijdraagt aan het opbouwen van een gezond zelfbeeld. Tegenwoordig is mentaliseren in trek: kinderen leren hun emoties begrijpen en herkennen. Ouders “vertalen” als het ware de emoties van hun kinderen, zodat ze gaan leren wat ze voelen. Vervolgens kunnen ze die ook beter plaatsen en uitleggen.
Wil je de vier andere tips ook lezen?
Je kunt 6 praktische tips downloaden op eleos.nl/praaterover. Met deze tips kun je dan aan de slag. Is er meer nodig dan een goed gesprek? Dan is Eleos er voor je. Bekijk wat wij voor je kunnen doen.
Laat een reactie achter
Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.