Ook online kun je een volledige ggz-behandeling krijgen

29 januari 2020

De wachtlijsten in de ggz zijn lang. Dat is helaas ook bij Eleos het geval. We werken er hard aan om de wachtlijsten te verkorten, zodat mensen die zich bij ons aanmelden zo snel mogelijk kunnen beginnen met het werken aan herstel. Dat doen we bijvoorbeeld door het aanbieden van een volledig online behandeling. Gz-psycholoog Aukelien vertelt in deze blog over de online therapie bij Eleos.

‘Sinds 2014 zijn we bij Eleos bezig met de introductie van e-health. Dat gebeurde eerste vooral met online modules. Die kun je zien als een soort training die je online volgt. Met video’s, opdrachten en informatie kunnen we de ‘gewone’ behandeling heel goed aanvullen. Inmiddels bieden we ook al een jaar lang 100% online behandeling aan. Dat betekent dat iemand niet meer naar ons toe hoeft te komen. Door te videobellen heb je gesprekken met je behandelaar.

In november meldde Marjan* zich bijvoorbeeld aan bij Eleos in Amersfoort voor behandeling van een paniekstoornis. De wachttijd is helaas wat lang, daarom koos zij voor online behandeling. Binnen twee weken had ik een intakegesprek met haar en kon ze aan de slag met de online module over paniekstoornis. Ze leert heel veel via de module en door onze tweewekelijkse afspraken via videobellen, zien we al echt vooruitgang!

Soms zijn mensen een beetje huiverig om online ggz-behandeling te volgen. Dat snap ik wel, maar doet me ook denken aan hoe we jaren geleden met internetbankieren omgingen: we vonden het wel een beetje spannend om onze bankzaken online te regelen. Tegenwoordig kan het bijna niet meer anders. We zijn er helemaal aan gewend en hebben dagelijks zicht op ons saldo, spaarpotjes en ons uitgavenpatroon. Al die online mogelijkheden zorgen ervoor dat we meer grip op onze financiële situatie hebben.

Zo zie ik dat ook bij online behandeling. Soms maken mensen er nog een beetje twijfelachtig gebruik van, maar als ze eenmaal zien welke mogelijkheden er zijn, dan zijn ze erg blij mee! Bij online behandeling maken we niet alleen gebruik van videobellen, maar bijvoorbeeld ook van een app waarin je gedachten en gevoelens kunt bijhouden. Je hebt dan een soort dagboek, waardoor je bijvoorbeeld kunt zien op wat voor soort dagen je veel last hebt van je depressie of juist wanneer het minder is. Dat helpt bij het voorbereiden en verwerken van je behandelgesprekken.

Eigenlijk is het dus gewoon een volwaardige ggz-behandeling, maar het voordeel is: je hoeft niet elke week of twee weken naar je therapeut toe. Uiteindelijk ben jij degene die hard blijft werken aan je herstel!

Natuurlijk vind niet iedereen het fijn om online geholpen te worden. Deze vorm van online behandelen is ook niet voor iedereen en voor elke problematiek passend, maar voor veel mensen is dit echt een uitkomst. Bijvoorbeeld voor iemand die chronische vermoeidheidsklachten heeft en voor wie de reis naar een locatie van Eleos te zwaar is. Of voor iemand die vanwege een angststoornis de deur niet uit durft. Dan is online therapie echt een uitkomst!’

Wil je meer weten over online behandeling bij Eleos? Lees dan hier verder.

*Marjan heet in werkelijkheid anders.

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *