“Mijn vrouw zegt dat ze een andere man terug heeft teruggekregen”

09 september 2020

“Ik was 23 jaar toen ik voor het eerst bij een instelling aanklopte voor hulp. Ik had depressieve klachten, was boos om niets, wist niet wat ik moest met mijn leven, wilde er soms ook gewoon een eind aan maken.”

“Bij die instelling werd lang geleden een diagnose gesteld: fobische en depressieve klachten. Ik volgde groepstherapie en de zelfmoordgedachten verdwenen.

Mijn leven ging verder. Ik trouwde, kreeg kinderen. Maar de depressieve gevoelens bleven van tijd tot tijd terugkomen. Ik was dan melancholisch, zwaarmoedig, kon niet meer genieten. Ik was ontevreden over wie ik als man, als vader was. Van de huisarts kreeg ik antidepressiva voorgeschreven, maar het middel was erger dan de kwaal. De bijwerkingen hadden te veel impact op mij.

Toen ik besloot opnieuw hulp te zoeken bij de ggz, heb ik mijn huisarts om een verwijzing naar Eleos gevraagd. De behandelaars die ik eerder had gehad begrepen me onvoldoende. De zelfmoordgedachten waarmee ik worstelde, waren voor mij bijvoorbeeld extra zwaar omdat ik geloof dat suïcide niet Gods wil is met ons, met mijn leven. Mijn behandelaar bij Eleos begreep mijn vragen en twijfels wel. Het mocht ook een plaats hebben in de behandeling. Het is voor mij heel waardevol geweest dat er aansluiting was op het gebied van geloof. Ze kon mij bijvoorbeeld wijzen op een mooi christelijk boek dat paste bij mijn vragen.

In de loop der jaren werd bij enkele naaste familieleden ADHD en autisme vastgesteld. Dat zette mij aan het denken. Bij de intakegesprekken bij Eleos heb ik dan ook gevraagd om te kijken of mijn problematiek hier ook verband mee kon hebben. Of ik misschien ook trekken van ADHD of autisme had.

Mijn behandelaar heeft me Ritalin voorgeschreven. Ik ben er veel rustiger van geworden. Mijn vrouw zegt dat ze een andere man heeft teruggekregen. Ik ben niet meer zo gauw van slag. Ben gezelliger geworden en neem zelf meer initiatief. Vorig jaar met Sinterklaas heb ik bijvoorbeeld voor het eerst, na 20 jaar huwelijk, als verrassing een avondje weg met het hele gezin georganiseerd voor mijn vrouw. Als ik me zo goed blijf voelen, heb ik er vertrouwen in dat ik de toekomst aankan.”

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogposts

Meer blogposts
  • Wij geloven in herstel

    “Ik was 23 jaar toen ik voor het eerst bij een instelling aanklopte voor hulp. Ik had depressieve klachten, was boos om niets, wist niet wat ik moest …

  • “Een bijzondere tijd waarin ik veel leerde” - Marius over zijn depressie en herstel

    “Ik was 23 jaar toen ik voor het eerst bij een instelling aanklopte voor hulp. Ik had depressieve klachten, was boos om niets, wist niet wat ik moest …