Met je kind praten over corona

25 maart 2020
|
2 reacties

Nu de scholen zijn gesloten zijn je kinderen veel thuis. Dat is een nieuwe situatie, die voor spanning en onrust kan zorgen. Zeker als je op dit moment te kampen hebt met psychische klachten, dan kan de zorg voor je kinderen zwaar zijn. Of misschien heb je een kind met autisme of andere psychische problemen. In deze blog geven we je wat tips over hoe je met de nieuwe situatie kunt omgaan.

 1.  Ga individueel met je kind in gesprek

Het beste is om met één kind tegelijk in gesprek te gaan. Zo voorkom je onrust bij je kinderen en het is voor jou ook net zo overzichtelijk. Kinderen van verschillende leeftijden hebben verschillende vragen. Door één-op-één-contact kun je beter inspelen op hun vragen en ontdekken of ze deze situatie spannend vinden.

 1. Stel je kind gerust: het is niet zijn of haar probleem

Als je uitleg geeft over het coronavirus, dan is het belangrijk dat je jouw kind geruststelt. Je kind mag zich beschermd voelen: door jou als ouder, maar bijvoorbeeld ook door dokters, ministers of de koning. Maar vooral mogen we weten dat we bescherming mogen zoeken bij God. Dat geldt ook voor jezelf. Probeer juist in deze drukke dagen tijd in te plannen om te lezen in de Bijbel of te bidden.

 1. Bespreek de situatie, ook als je kind erg angstig is

Juist als een kind erg angstig is, is het belangrijk dat je deze situatie bespreekt. Juist kinderen die angstig zijn, voelen de zorgen van een volwassene heel goed aan. Als je doet alsof er niets aan de hand is, dan maakt dat kinderen juist bezorgd. Ga dus het gesprek aan en leg daarbij duidelijk uit dat je kind niet bang hoeft te zijn. En durf ook je eigen gevoelens te laten zien: dit is een situatie die ook iets met jou doet.

Praktische tips

Wil je wat meer praktische tips over hoe je kinderen kunt vertellen over het coronavirus? Bekijk dan deze pagina op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) of deze pagina van het Autismehuis. Hier lees je allerlei tips en staan ook links naar video’s met uitleg.

Reacties

2 thoughts on “Met je kind praten over corona”

 1. Trudy Muilwijk schreef:

  Mooi initiatief voel me down door de nieuwe situatie ! Huisarts heeft antidepressivia ook al wat verhoogd hoop dat het allemaal mag helpen???

 2. lina kleijer schreef:

  Dank je wel voor deze mail
  het is fijn om te weten dat ik (extra) bij Eleos terecht kan.

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogposts

Meer blogposts
 • Onvoorwaardelijke liefde

  Nu de scholen zijn gesloten zijn je kinderen veel thuis. Dat is een nieuwe situatie, die voor spanning en onrust kan zorgen. Zeker als je op dit momen…