Lente

07 maart 2022

Heb jij al naar buiten gekeken? De zon schijnt uitbundig en overal zie je opengaande krokusjes bloeien. Op de kinderboerderij hoor je een hoop gemekker, de eerste lammetjes zijn weer geboren. Lente; dé tijd van nieuw leven. Alles bloeit, iedereen onderneemt weer van alles. De terrassen zitten vol en mensen lijken enorm veel energie te krijgen van dit weer. En jij?

Wat als je nu helemaal geen energie krijgt van dit weer? Je dag nog even zwart is als gisteren. De zon wel schijnt maar je zijn stralen niet voelt. Of misschien voel je de stralen wel maar kunnen ze je ‘koude ik’ niet verwarmen. Alles is nog net zo dof en kil als in de winter. Het seizoen is dan misschien overgegaan van winter naar lente maar je voelt het niet. Die warme diep donkerpaarse kleur van de krokus doet je niks, de pracht van alle knoppen aan de bomen en het lichtgroene net gemaaide gras zegt je niks. Je merkt het niet eens op.

Want wat kan het donker zijn in je leven. Terwijl jij binnen op de bank zit en het lijkt of iedereen buiten is voel je je eenzamer dan ooit. Je Instagram-account stroomt over met foto’s van blije kinderen, de leukste uitjes en de lekkerste ijsjes. En jij zit daar maar alleen. Of misschien wel tussen al die mensen op het terras met de zon op je gezicht maar jij voelt je kouder dan ooit.

Ik weet hoe je je voelt; wat het is om alles te zien door een donkere bril van depressie en angst. En ik snap zó goed dat deze tijd waarin mensen bruisen van het leven je je nog ellendiger voelt dan daarvoor. Want er is niks erger dan de lente met al haar geur en kleur waar te nemen met je lijf terwijl het vanbinnen -10 is. Maar toch heb ik in deze tijd een les geleerd die ik met je wil delen. Om de donkere bril soms even te verwisselen voor een zonnebril. En ik kan je vertellen, het pakte goed uit en daarom wil ik hem jou niet onthouden!

Hoe je je ook voelt, al is je temperatuur vanbinnen -10. Verwissel de zwarte bril van je problemen zoals verslaving, relatieproblemen, laag zelfbeeld of zoals bij mij angst en depressie in voor een zonnebril. En ga (al is het maar voor 10 minuten) naar buiten. Zoek een rustig plekje en tel op dat moment de zegeningen die je dan mag ontvangen. De zon op je gezicht, de vogel die zijn lied zingt voor jou, de geur van het vers gemaaid gras. En dank je Schepper die jou dit wilde geven. Als je dit doet zal je merken dat je temperatuur vanbinnen gaat stijgen. Het wordt niet meteen +5 maar dat hoeft ook niet en kan ook niet. Maar je donkere bril zal je steeds vaker willen inwisselen voor je zonnebril!

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *