‘Ik mag een schakeltje in het herstelproces zijn’

15 januari 2020
|
1 reactie

De kracht van een herstelgroep schuilt in het gegeven dat groepsleiders en deelnemers hetzelfde hebben meegemaakt: ze weten wat het is om te worstelen met psychische klachten. Trea Elgersma is één van de mensen die vanuit eigen ervaring nu anderen helpt in hun herstelproces. Ze leidde de eerste herstelgroep ambulante zorg bij Eleos in Groningen. “Ik kan herkenning geven, maar soms ook een spiegel voorhouden.”

Trea kreeg zes deelnemers onder haar hoede. Sommige stonden aan het einde van hun behandeling, anderen zaten er nog middenin. “Het maakt niet uit waar de deelnemers in hun proces staan. Allemaal hebben ze baat bij het krijgen van handvatten om beter om te kunnen gaan met hun klachten.” Dat ze die tips en trucs krijgen aangereikt door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, is volgens Trea de sleutel in het succes van de herstelgroep. “De deelnemers vinden in de eerste plaats herkenning bij elkaar. Daarnaast krijgen ze het gevoel: ‘Ik ben niet de enige die dit heeft of zo denkt’.”

Minder klachten

Elke twee weken komt de groep van Trea bij elkaar, in totaal acht keer. Naast een kennismakingsbijeenkomst en een afsluitende bijeenkomst werden in de overige zes sessies verschillende thema’s rondom herstel besproken. Van het omgaan met sociale contacten tot lichamelijke gezondheid. “Ik hoorde en zag de deelnemers herstellen”, vertelt Trea. “Zo was er iemand in mijn groep die soms drie dagen achter elkaar in een donkere kamer ging liggen om tot rust te komen als de depressie te zwaar werd. In de drie maanden die we met elkaar optrokken, veranderde dat en bleek deze deelnemer soms aan een paar uur in die donkere kamer genoeg te hebben om bij te komen.”

Stok achter de deur
Het gaat in de herstelgroep om het nemen van kleine stapjes. Het stellen van haalbare doelen en die vervolgens bespreken in de groep. Elke deelnemer brengt zijn eigen hersteldoel in, waarin hij aangeeft waar hij aan wil werken. Met tips, trucs en ervaringen van de andere deelnemers worden vervolgens stappen gezet én is er een stok achter de deur om het er een volgende keer weer over te hebben. Trea: “Een andere deelnemer wilde graag losser zijn in contacten met andere mensen. Dat was natuurlijk super spannend om mee te oefenen, maar deze deelnemer heeft afspraken gemaakt met vrienden van vroeger. De conclusie was, dat het zó gezellig was geweest. Deze positieve ervaringen zijn ontzettend belangrijk!”

Herkenning en spiegel
Trea is er om de gesprekken in goede banen te leiden en vanuit haar eigen ervaring vertellen hoe zij het heeft aangepakt. “Ik mag een schakeltje in een herstelproces zijn en dat geeft ontzettend veel voldoening. Ik kan herkenning geven, maar soms ook een spiegel voorhouden”, legt ze uit. “Het gaat in de herstelgroep niet om het verleden, maar om het heden en de toekomst. Dat betekent dat we niet te diep gaan graven naar waar bepaalde klachten vandaan komen of wat iemand heeft meegemaakt. Natuurlijk komen er soms dingen voorbij uit iemands verleden, maar dan meer in de zin van hoe die ervaring op dit moment praktisch belemmerend is.”

Leren dansen in de regen
Inmiddels is de herstelgroep van Trea na acht bijeenkomsten geëindigd. Het is de bedoeling dat in Groningen, net als op andere behandellocaties van Eleos, twee keer per jaar een herstelgroep van start gaat. Trea sluit niet uit dat sommige deelnemers uit haar groep opnieuw aanhaken bij een cyclus van de herstelgroep. Er is immers op zoveel punten nog winst te behalen in het leven. “Herstel betekent niet hetzelfde als ‘genezing’”, benadrukt Trea. “Herstel betekent voor mij dat ik weer vrolijk en onbezorgd in het leven kan staan, ondanks de dingen die ik heb meegemaakt. Ik moet denken aan de uitspraak: ‘Life is not waiting for the storm to pass, it’s learning how to dance in the rain’.” (‘Het gaat in het leven niet om wachten tot de storm voorbij is, het gaat erom te leren dansen in de regen’, red.)

Reacties

One thought on “‘Ik mag een schakeltje in het herstelproces zijn’”

  1. Liedewij schreef:

    Wat is dat waardevol,om wat te betekenen voor anderen,je praat met iemand die ervaring heb(die een ander kan helpen) denk erg leerzaam,zou wat misschien ook voor mij iets zijn, vr groet

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *