Hond in de pot

11 maart 2020
|
1 reactie

Christina is verpleegkundige op ‘de fontein’ en werkt onder andere mee aan de Moodcamp. Dat is een kortdurende behandeling voor gedragsactivatie bij depressie. In deze blog deelt ze haar ervaringen op de werkvloer.

Elke ochtend denken we met de deelnemers van de Moodcamp na over welke activiteiten belangrijk zijn en welke activiteiten plezier geven. Een jonge moeder kwam tot de conclusie dat ze eerder erg genoot van koken, maar het nu allemaal niet meer kon overzien. Een man vertelde dat hij amper meer de deur uitkwam, omdat de drukte hem dan zo overviel. En ze wilden hier allebei wat aan gaan doen.

Niet veel later werden de handen ineengeslagen en een plan gemaakt. Twee mannen zouden boodschappen doen, zodat de vrouw een grote pan champignonsoep kon maken. Dankbaar hoorde ik aan hoe ze met elkaar het plan maakten. Wat kan een depressie elke vorm van initiatief doodslaan. Wat is depressie afmattend, waardoor elke glans van het dagelijks leven verdwijnt. De gedragsactiverende aanpak liet hier zien hoe we dat kunnen doorbreken.

Ik werd blij van de geur van de champignonsoep. En eerlijk is eerlijk: ik had mijzelf al rijk gerekend met ook zo’n lekkere kop soep. Maar ik had even niet gerekend met de bootcamp, het sportonderdeel wat we twee keer per dag aanbieden. De bootcamp had ook de deelnemers hongerig gemaakt. En dus vond ik de hond in de pot.

De Moodcamp werkte voor mij misschien wel té goed! Er waren drie mensen actief aan de slag gegaan met iets waar ze waarde aan hechtten. Maar ze hadden ook hun eetlust weer terug. Wat de soep betreft had ik daardoor het nakijken, maar wel met een tevreden grijns op mijn gezicht.

Reacties

One thought on “Hond in de pot”

  1. Jan Breddels schreef:

    Zo “simpel” kan het zijn maar zo kom je wel uit de negatieve spiraal. Prachtig! Jammer dat er geen soep overbleef Christina! ?

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *