Help je kind omgaan met zijn of haar emoties

11 november 2020

Emoties zijn ontzettend verwarrend. Vaak denken we het ene te voelen, terwijl er eigenlijk een andere emotie onder ligt. Veel mensen worden bijvoorbeeld boos als ze schrikken of verdrietig als ze bang zijn. Volwassenen kunnen die reactie wel plaatsen, maar kinderen moeten dat nog leren.

Je kunt je kind helpen zijn of haar eigen emoties en gevoelens te ‘verstaan’ en er woorden aan te geven. Dit helpt je kind om zijn of haar gevoelens te uiten en ermee om te gaan. Op onze website kun je 5 tips downloaden om het gesprek met je kind aan te gaan. Je krijgt dan ook nog eens 5 tips doorgestuurd over hoe je jouw kind kunt helpen om te gaan met zijn of haar emoties. Daarvan geven we je er nu alvast twee.

Herken de emoties bij je kind

Het is als ouder belangrijk goed te kijken naar je kind en te leren welke signalen jouw kind uitzendt bij bepaalde emoties en gevoelens. Deze signalen zullen per kind verschillen.

Het ene kind zal zich bij verdriet bijvoorbeeld terugtrekken of stil worden, terwijl de ander juist openlijk huilt. Het ene kind is gemakkelijker te ‘lezen’ dan het andere en uit zich expressiever. Een ander kind is meer introvert. Als ouder is het belangrijk alert te zijn op welke signalen je kind afgeeft en deze juist te interpreteren. Als je als ouder zelf rustig bent, lukt dit beter. Ben je gestrest of bezig met andere dingen, dan wordt het logischerwijs lastiger.

Benoem de emoties van je kind

Benoem de emotie die jij denkt te herkennen en verwoord wat je aan je kind ziet en merkt. Je ondertitelt als het ware de emoties en gedachten van je kind. Als het bijvoorbeeld valt en huilt, kan de ouder uitleggen dat het kind verdrietig is omdat het zich pijn heeft gedaan.

Maar ook bij andere emoties kan de ouder uitleggen wat het kind van binnen kan voelen en denken. Dat het bijvoorbeeld teleurgesteld is als het niet wordt uitgenodigd voor een speelafspraakje. Of dat het boos kan zijn omdat iemand hem of haar oneerlijk heeft behandeld. Ook bij oudere kinderen blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor de signalen die het geeft. Dat je ziet dat je kind baalt van een laag cijfer voor een toets of dat het zich boos of chagrijnig voelt omdat hij of zij het niet eens is met de regels die jij als ouder geeft. Dan erken je dat die emotie er is, en dan kun je ook begrip tonen. Vaak zie je dan dat dat een stuk rust geeft en het kind vervolgens kalmeert. Wat je je kind hierdoor leert, is dat het oefent om zichzelf gerust te stellen en (kleine) frustraties te doorstaan. Je kind wordt hierdoor flexibeler en veerkrachtiger.

Wil je alle tips lezen? Ga naar www.eleos.nl/praaterover

Op deze pagina kun je je aanmelden voor het downloaden van tips om met je kind in gesprek te gaan. Die tips krijg je dan direct doorgestuurd. Daarna sturen we je ook nog een download met 5 tips om je kind te helpen omgaan met emoties.

Als er meer hulp nodig is, dan kun je terecht bij Eleos. Bekijk ons aanbod voor jeugd-ggz.

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogposts

Meer blogposts
  • Help je kind aan een positief zelfbeeld. Praktische adviezen voor ouders

    Emoties zijn ontzettend verwarrend. Vaak denken we het ene te voelen, terwijl er eigenlijk een andere emotie onder ligt. Veel mensen worden bijvoorbee…

  • Met je kind praten over corona

    Emoties zijn ontzettend verwarrend. Vaak denken we het ene te voelen, terwijl er eigenlijk een andere emotie onder ligt. Veel mensen worden bijvoorbee…