Hardlopen als medicijn

04 maart 2020
|
2 reacties

Bewegen is belangrijk, zeker voor mensen met psychische klachten. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Om die reden zet Albert Meijer zich vol enthousiasme in voor de nieuwe behandelvorm van Eleos: runningtherapie. “Na een avond hardlopen zei een cliënt tegen me: ‘Dit is de eerste keer dat ik met plezier ging sporten.’ Dat vond ik een groot compliment.”

Een leven zonder sport kan de 34-jarige Albert Meijer uit Ede zich niet indenken. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen en werkt als specialistisch begeleider thuis in de regio Ede. Hij legt  voornamelijk bezoeken af bij mensen thuis die een hulpvraag hebben. Een intensief beroep dat Albert uitdaagt om zichzelf fysiek en mentaal gezond te houden. Sporten is voor hem hét middel om in balans te blijven.

Was Albert voorheen intensief bezig met voetballen, tegenwoordig staan hardlopen en wielrennen op een gedeelde eerste plek. De sporten hebben een enorm effect, ervaart Albert. “Het doet ongelooflijk veel met me. Juist als ik een drukke werkdag heb, helpt intensief sporten mij om m’n hoofd leeg te maken en mijn werk los te laten. Het is een perfecte uitlaatklep.”

Voordelen

Dat bewegen belangrijk is voor geest en lichaam, is volgens Albert een understatement. Hij ziet het als zijn missie om ook anderen te motiveren. “Bewegen is voor iedereen goed. Maar met name voor mensen die met psychische aandoeningen kampen, kan sport een aanzienlijk verschil maken. Wetenschappelijk onderzoek heeft al zo vaak aangetoond dat bewegen helpt psychische klachten te verminderen en kan helpen voorkomen.” Albert somt moeiteloos de positieve effecten op. “Door te bewegen verbetert je conditie, krijg je meer zelfvertrouwen, word je positiever gestemd en krijg je letterlijk meer lucht. En als je samen sport, is de sociale component essentieel.”

Behandeling

Zo’n vier jaar geleden krijgt het ideaal van Albert concretere kaders binnen Eleos. Hij organiseert in de avonduren sport- en spelactiviteiten voor een groep cliënten van de woonvormen. Het primaire doel van Albert is dat de cliënten bewegen en zich daardoor fitter voelen.

Tijdens een regiomiddag van Eleos in 2017 geeft Albert een presentatie aan medewerkers en deelt hij de positieve effecten van de sportmomenten. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en blijft niet zonder gevolgen. Klinisch psycholoog Arthur Hegger van Eleos wil met Albert de mogelijkheden onderzoeken om bewegen toe te passen in de behandeling van cliënten. “Het was zijn wens om sport te integreren in de behandeling en daarmee een extra vorm van therapie te bieden aan cliënten. Dat was natuurlijk geweldig nieuws.”

Training

De inspanningen resulteren in een concrete behandeling: runningtherapie. De therapie is zeer recent gestart en wordt over een half jaar geëvalueerd. “In de praktijk betekent het dat cliënten elke donderdagmorgen kunnen sporten in groepsverband. Als een cliënt baat heeft bij individueel sporten, kan dat worden besproken. In eerste instantie gaan we met een groep hardlopen in Ede.” Een behandelaar kan cliënten aanmelden, mits er een somatische screening heeft plaatsgevonden. Er wordt in kaart gebracht of een cliënt lichamelijk in staat is om aan de therapie deel te nemen. Na toestemming van een arts bespreken de cliënt en Albert de doelen van de therapie. Een vast onderdeel is het bijhouden van een logboek voor en na een training. Zo wordt duidelijk met welke gevoelens de cliënt de therapie in gaat en wat die zijn na het sportmoment.

Voor Albert is zijn missie en de pilot geslaagd als de runningtherapie een waardevolle aanvulling blijkt te zijn op bestaande vormen van therapie, zoals psychotherapie. Volgens Albert is regelmaat in het sporten essentieel om er zo veel mogelijk rendement uit te halen. Ook vereist het discipline. “Er zijn minstens acht weken nodig om het eerste effect waar te nemen. De meest ideale situatie is drie keer per week minimaal dertig minuten hardlopen.”

Discipline

Voor Albert staat onomstotelijk vast dat de runningtherapie positieve effecten heeft voor cliënten. Eerder boekten zijn sport- en spelactiviteiten al successen. “Met één cliënt heb ik lange tijd op de woensdag opgetrokken in het hardlopen. Mijn rol was om haar steeds weer te motiveren. Uiteindelijk gaf ze aan dat ze zo veel discipline had dat ik niet meer nodig was. En dat blijkt, want ze loopt nog steeds, en ook langere afstanden dan destijds.”

De fysieke en mentale boost die cliënten krijgen door bewegen, hangen nauw met elkaar samen. “Tijdens de sportavonden bleek dat cliënten vaak een negatieve ervaring hebben opgedaan met sport. Ze vonden gym op school al niet leuk, waren er niet goed in, werden altijd als laatste gekozen, enzovoort. Dan is het extra bijzonder dat iemand tegen me zegt: ‘Dit is de eerste keer dat ik met plezier ging sporten.’ Het mooie aan mijn vak is dat ik met respect voor de ander iemand vanuit gelijkwaardigheid kan motiveren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik overbodig ben en dat ze op eigen kracht verder kunnen.”

Dit artikel verscheen eerder in Eleoscript en is geschreven door Corine Boone. De foto’s zijn gemaakt door Huibert van Rossum.

Reacties

2 thoughts on “Hardlopen als medicijn”

  1. Marie schreef:

    Ik droom altijd van hardlopen helaas ben ik te zwaar en krijg ik laat van knieen en enkels.ik fantaseer dat ik ren door bossen en langs lange paden.soms als ik wandel probeer ik een stukje te rennen maar helaas.zijn er tips hoe ik dit toch op zou kunnen bouwen?mvg marie

    1. dionvdboom schreef:

      Hoi Marie, leuk dat je reageert. Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is dat je last krijgt van knieën of enkels tijdens het hardlopen. Misschien is het leuk om te kijken of er in je woonplaats een hardloopclubje is, waar je bij kunt aansluiten. Vaak zitten daar mensen bij van allerlei niveau’s en is er een begeleider bij. Zo’n begeleider kan je vast ook uitleggen hoe je blessures kunt voorkomen. Veel succes!

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *