Gedragsactivatie, meer dan bewegen

17 oktober 2022

Het beeld kan ontstaan dat we met de Moodcamp vooral bezig zijn met sporten. De activatie gaat echter veel verder dan het fysiek in beweging komen. Op een gestructureerde manier ondersteunen we deelnemers om weer activiteiten uit te voeren die passen bij hun waarden. Dat is ingewikkeld, want de depressie zorgde er voor dat deelnemers steeds passiever werden en netwerken steeds kleiner.

In een sessie gaf een deelnemer bij de waarde relaties op dat hij meer bezoek wilde ontvangen. Nu staan ze bij mij niet in rijen dik voor de voordeur te wachten of ze naar binnen mogen. Dus ik vroeg de deelnemer wat voor actie daar aan vooraf moest gaan. Hij wist het wel: bellen. Maar wat een hobbel was dat. De contacten waren inmiddels niet meer zo goed. We spraken af dat hij het bellen in de oefentijd van die ochtend zou doen. Een groepsgenoot stimuleerde hem om het niet uit te stellen naar de oefentijd van de middag.

De oefentijd bespreken we altijd voor in de groep. De centrale vraag is daarbij: wie gaat wat doen en bij welke waarde past de activiteit? Ik noemde bij de betreffende deelnemer: jij gaat zo bellen hè? Een grote grijns verscheen. Hij zei: ‘Ik heb het al gedaan! Het was een goed gesprek en we spraken af dat ik na mijn opname nog een keer bel voor een afspraak’. Ik viel helemaal stil. Tijdens de sessie had ik de vertwijfeling op zijn gezicht gezien. Vermijden is dan een makkelijke optie.

Het programma van de Moodcamp helpt deelnemers op een gestructureerde manier om weer in actie te komen. Succeservaringen, zowel van zichzelf of van groepsgenoten, helpen om nieuwe stappen te zetten. Elke Moodcamp weer ben ik verrast over de stappen die worden gezet.

Op 14 november start weer een nieuwe Moodcamp. Er zijn al een aantal aanmeldingen binnen. Ik ben benieuwd welke stappen er dan weer gezet gaan worden, op weg naar herstel. Benieuwd naar de Moodcamp? Kijk dan eens op www.eleos.nl/moodcamp

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *