Je ligt heerlijk te slapen en vervolgens word je gestoord door je wekker. De een springt vrolijk z’n bed uit, de ander heeft meer moeite en komt er uiteindelijk half slapend met veel gemopper uit. Hoe fris je uit bed komt, heeft volgens Australische onderzoekers van de RMIT University te maken met het geluid van je wekker.
Vijftig personen moesten voor het onderzoek aangeven welk geluid ze als wekker hebben. Vervolgens moesten ze beoordelen hoe ze zich direct na het afgaan van de wekker voelden: fris en wakker of juist meer slaapdronken.
Je zou wellicht denken dat een harde alarmtoon ervoor zorgt dat je gelijk wakker en helder bent. Het onderzoek bewijst het tegenovergestelde: alarmen met een prettig muziekje verbeteren juist het alertheidsniveau en de mentale helderheid. Een verklaring zou kunnen zijn dat een hard geluid je hersenactiviteit verstoort of verwart bij het ontwaken.
Slecht wakker worden, heeft volgens hoofdonderzoeker Stuart McFarlane gevolgen. (Werk)prestaties
kunnen er tot vier uur na het ontwaken nog onder lijden. Dat zou voor bijvoorbeeld brandweermannen, ambulancepersoneel en piloten, maar ook voor anderen die snel alert moeten zijn, een belangrijk gegeven zijn. Volgens McFarlane zijn namelijk veel zware ongevallen gelinkt aan slaapdronkenschap door een slecht ontwakingsproces. Dat klinkt als een goede reden om eens kritisch naar je wekkergeluid te luisteren!
Heb jij moeite met opstaan en vind je het lastig om jezelf te activeren? Dan kan Eleos je helpen, bijvoorbeeld als je last hebt van een depressie of angststoornis. Als je door een depressie weinig zin hebt om activiteiten te ondernemen, kan een Moodcamp iets voor je zijn.
Laat een reactie achter
Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.