Evaringsverhaal Anneke Moodcamp

27 mei 2024

Ik ben weer in beweging. En ik weet weer wat ik leuk en belangrijk vind.

Dat is de uitspraak van Anneke*. Anneke was patiënt op behandelcentrum ‘de fontein’ en volgde de Moodcamp. De Moodcamp is een intensieve opname van 2 weken, 1 voorbereidingsdag en 2 terugkomdagen met maximaal 8 cliënten.

Even wat meer over Anneke

Anneke is een jonge vrouw, die er bewust voor koos om thuis te blijven na de geboorte van haar zoontje. Eerst was de keuze heerlijk. Ze kon genieten van de kleine man. Maar langzamerhand namen de donkere gevoelens toe. Was het wel zo leuk om de hele dag voor de kleine te zorgen? En wanneer heb ik nu tijd voor mijzelf? Zomaar wat vragen waardoor Anneke verder in de depressie raakte. Op dat moment was ze al onder behandeling. Haar behandelaar zag dat het niet beter ging met de behandeling en verwees haar door naar de Moodcamp.

De bootcamp in de Moodcamp

Het was vooraf al gezegd dat het intensief zou zijn. Maar toen Anneke er echt was, ervaarde ze dat het inderdaad heel intensief was. De dag begint om half acht met de bootcamp. Tijdens de bootcamp ga je samen sporten. En elke dag is er een andere sport. Je hoeft geen sporter te zijn, maar ieder sport op zijn eigen niveau. Want de ene keer is er een grondoefening en dan weer hardlopen of badminton. Het is een uitdaging om uit je bed te komen met een depressie, maar wat gaf de bootcamp Anneke een energie. Na het sporten kon ze dan ook heerlijk ontbijten, want het eerste succes was weer behaald. De rest van de dag is verder gevuld met verschillende behandelingen en activiteiten. Want het motto van de Moodcamp is ‘don’t follow your mood, follow a plan’.

Afspraken maken helpt

Om ervoor te zorgen dat je ook op andere terreinen in beweging komt, maak je afspraken met je naasten over wat je gaat doen. Dat deed Anneke ook. Ze wilde graag weer contacten opbouwen en eigen tijd. Daarom sprak ze af met een vriendin dat ze elke twee weken gingen lunchen. Dat startte tijdens de Moodcamp en dat hield Anneke vast toen ze weer naar huis ging. Doordat haar man tijdens de opname alleen de zorg had voor hun kind, ontdekte hij ook hoe belangrijk het was om even tijd voor jezelf te hebben. Dat zorgde ervoor dat in overleg met elkaar de zorg voor hun zoon gedeeld werd. En waar het mogelijk en nodig was, betrokken ze naasten. Dat is een drempel die je over moet, maar als je zo’n hobbel de eerste keer neemt, dan wordt het de volgende keer gemakkelijker. Want dat was wat Anneke ook leerde tijdens de Moodcamp, dat je de lastige dingen beter als eerste kon doen. Dan zijn de minder lastige dingen nóg gemakkelijker te doen.

Ook een stap verder zetten?

Bespreek met je behandelaar of de Moodcamp jou helpt wanneer je last hebt van een depressie. Als de behandelaar dat ook een goede oplossing vindt, dat kan hij jou verwijzen naar de Moodcamp.

*Dit is niet de echte naam van Anneke.

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *