Een lied in je hoofd

05 februari 2020
|
1 reactie

Christina is verpleegkundige mentor bij behandelcentrum de fontein. In deze blog vertelt ze over haar werk en dagelijks leven: 'Samen met drie cliënten zit ik in de huiskamer van de gesloten groep. Het is rustig. Een van de drie vrouwen leest een boek, een ander zit te handwerken. De derde cliënt, die last heeft van een psychose, kijkt stil voor zich uit.

Plots verbreekt ze de stilte door te zeggen: ‘Wat kan het mooi zijn om een lied in je hoofd te hebben, hè?’. De handwerkende vrouw, die opkrabbelt uit een depressie, kijkt op. ‘Heb je een mooi lied in je hoofd?’, vraagt ze. ‘Ja,’ zegt de vrouw die de stilte verbrak met een lach. ‘Maar soms is het moeilijk om een lied te bedenken wat je kan helpen.’

Het is weer even stil op de groep. Dan verbreekt de handwerkende vrouw de stilte: ‘Dan moet je maar zingen: Ik bouw op U, mijn Schild en mijn Verlosser.’ De vrouw met het lied in haar hoofd kijkt dankbaar op. Het is weer stil.

Ik heb deze middag een mentorgesprek gepland, waar ik een beetje tegenop zie. Een gesprek met een jonge vrouw die door het seksueel misbruik in haar jeugd helemaal is vastgelopen. Ze was lange tijd in de macht van een ander. Daardoor is ze zichzelf kwijtgeraakt. In die puinhopen, moeten we zoeken waar nog een stukje fundament is waarop ze weer kan bouwen.

Dan bedenk ik me dat ik voor dit gesprek uit hetzelfde vaatje mag tappen. We gaan allemaal weer verder met onze bezigheden. Zij als cliënten, ik als verpleegkundige, maar met hetzelfde lied in ons hoofd:

Ik bouw op U
mijn Schild en mijn Verlosser
niet eenzaam ga ik op de vijand aan
sterk in uw kracht gerust in uw bescherming
ik bouw op U en ga in Uwe Naam

Reacties

One thought on “Een lied in je hoofd”

  1. Liesbeth van der Horst schreef:

    Prachtig! Herkenbaar en mooi hoe God door muziek en tekst op een diepe laag kan spreken en hoe we dat ook bij elkaar mogen ‘inzingen’.

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogposts

Meer blogposts
  • Onvoorwaardelijke liefde

    Christina is verpleegkundige mentor bij behandelcentrum de fontein. In deze blog vertelt ze over haar werk en dagelijks leven: 'Samen met drie cliënte…