Een eenzame zomer

10 augustus 2023

De schoolvakantie is in een groot deel van het land alweer begonnen. Komende tijd zullen veel mensen op vakantie gaan: volgens het CBS gaan maar liefst 13 miljoen Nederlanders per zomer op vakantie.

Maar soms kun je niet op vakantie. Dat kan allerlei redenen hebben: het is te duur, je bent ziek, je bent alleen. Juist in zo’n vakantieperiode kan het zo zijn dat je je extra eenzaam voelt. Elsemieke, psycholoog bij Eleos, geeft je wat tips om eenzaamheid tegen te gaan:

  • Praat erover met anderen, schaam je niet voor je eenzaamheid. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.
  • Ga een dagje weg. Misschien wil een vriend of vriendin met je mee naar een museum of stad(je). Ook alleen kun je leuke dingen ondernemen. Laat je niet tegenhouden als je geen mensen hebt die met je mee kunnen gaan. Een stadswandeling kan ook goed alleen! Zo ben je eigenlijk ‘een dagje op vakantie in eigen land’.
  • Als je niet weg kunt: trakteer jezelf op een nieuw boek of begin met een nieuwe hobby. Nu heb je tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Er zijn altijd mensen die meer kunnen dan jij, meer geld hebben, of mooiere reizen maken. Probeer te genieten van wat jij wel kunt doen, in plaats van wat je niet kunt doen. Sta bewust stil bij de dingen die wel goed gaan. Juist in vakantietijd kun je hier bewust stil bijstaan door dit bijvoorbeeld creatief te verwerken in een bullet journal.
  • Je bent niet de enige die zich eenzaam voelt. Kijk eens rond in je woonplaats of kerkelijke gemeente. Wie voelt zich eenzaam? Misschien heb je in de vakantie tijd om eens bij die persoon langs te gaan of een kaartje te sturen. Wellicht is dit een mooi opstapje naar meer en intensiever contact.
  • Breng het in gebed bij God; Hij is altijd bij je en wil altijd naar je luisteren. Deel je eenzaamheid met Hem.

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *