Blog: Oranje tompoucen

26 april 2021

Koningsdag. In een karretje, gewapend met een stok, een helling af. Goed kijken, concentreren en proberen de stok door de ring te steken die een paar luttele meters verderop hing. Soms een traantje wanneer het mislukte, een glimlach wanneer het lukte. Toen ik wat ouder was, liet ik het ringsteken links liggen. Dan slenterde we over de vrijmarkt, waar een kraampje soms een heel verhaal ‘onthulde’ over de mensen achter het kraampje. De vrijmarkt sloten we steevast af met de koop van de welbekende oranje tompoucen.

Over die oranje tompoucen, wil ik het hebben. Want, hoe eet je die nou? Alhoewel het een interessante vraag is, zijn oranje tompoucen voor mij het symbolische antwoord op een andere vraag. Die vraag luidt: wat is de zin van het leven?

Wat is de zin van het leven? Ik denk er veel over na. Te veel soms. Voor mijzelf heb ik inmiddels wel drie ‘antwoorden’ gevonden. Ten eerste is er voor mij geen uitputtend antwoord op de vraag. Wel denk ik, en dat is mijn tweede antwoord, dat de zin van het leven gaat om verbinding. Er voor elkaar zijn. Ten slotte denk ik dat het leven gaat om de kleine dingen. Een oranje tompouce op Koningsdag bijvoorbeeld. Zoals in Zacharia 4:10 staat geschreven: ‘Want wie veracht de dag der kleine dingen’.

Om aandacht te besteden aan die ‘kleine’ dingen, schrijf ik vrij cliché geregeld de kleine, fijne dingen van een dag op. Zo kreeg ik gisteren een lief mailtje van iemand en sprong er een schattig hondje tegen mijn benen. Ook probeer ik met zowel de grote als met de kleine dingen bij Hem te komen. Want Hij heeft over alles nagedacht. Elk life event, maar ook elk detail. En alle kleine dingen samen, zijn uiteindelijk iets groots. Laten we ons daarover verwonderen en laten we erop vertrouwen dat Hij in elk detail van ons leven is.

En vandaag? Vandaag eet ik een oranje tompouce die waarschijnlijk aan het eind van de dag op een lijstje met fijne dingen komt te staan. Fijne Koningsdag!

PS. Via Google kom je er wel achter hoe je een tompouce kan eten.

Marije

 

Reacties

Laat een reactie achter

Wil je graag reageren op dit verhaal. Heb jij er iets aan gehad? Of wil je gewoon iets met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *