Op deze blog lees je verschillende verhalen van mensen die vastliepen door psychische problemen. Ook lees je hoe ze met vallen en opstaan hebben gewerkt aan herstel van hun klachten. Bij Eleos vinden we het belangrijk ervaringsverhalen te delen, om jou te inspireren en aan te moedigen op jouw weg.
Misschien wil jij je verhaal ook wel opschrijven, maar lukt dat nog niet goed. Deze blog kan je helpen om pen en papier te pakken en toch aan de slag te gaan. Ervaringsdeskundige Nadine Folkers deelt 5 tips met je om aan de slag te gaan met het schrijven van jouw verhaal.
Waarom zou je je ervaring opschrijven?
‘Schrijven kan therapeutisch werken. Door te schrijven, geef je woorden aan je gevoelens en breng je in kaart hoe gebeurtenissen in je leven er volgens jou uit hebben gezien’, zegt Nadine. ‘Wat ik zelf heel vaak merk als ik schrijf, is dat het helpt om als het ware orde te scheppen in de chaos in mijn hoofd. Het opschrijven van je ervaringen kan ook helpen om afstand te nemen van gedachten of gebeurtenissen. Door ze op papier te zetten, ontstaat er letterlijk ruimte tussen jou en je ervaringen.’
5 tips voor het schrijven van je ervaringsverhaal
1. Maak het jezelf gemakkelijk
Voordat je überhaupt pen en papier of je laptop pakt om aan de slag te gaan: creëer een prettige sfeer voor jezelf. Kies een plek uit waar jij je fijn voelt, pak een kop koffie of thee en maak het jezelf gemakkelijk tijdens het schrijven.
2. Zet een timer
Zet de timer op je telefoon of je kookwekker. Schrijf tussen de 30 en 45 minuten en stop daarna ook. Wat dan nog niet op papier staat maar nog wel in je hoofd zit, bewaar je voor een volgende keer. Je verhaal hoeft niet in één keer af. Het schrijven over wat je hebt meegemaakt kan intensief zijn en veel energie vragen. Zorg daarom goed voor jezelf en plan ook om het schrijven heen activiteiten die je ontspanning geven.
3. Je herstelverhaal is niet je levensverhaal
Je herstel- of ervaringsverhaal is iets anders dan je levensverhaal. Bij het schrijven van je levensverhaal maak je een chronologisch overzicht van je geboorte tot waar je nu staat in je leven. Bij het schrijven van je herstelverhaal zoom je in op je psychische kwetsbaarheid en hoe je daarvan bent hersteld of aan het herstellen bent. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze schrijfoefening door de volgende zinnen af te maken:
- Er was eens… – Beschrijf wie je was op een goed moment in je leven voordat je psychische aandoening of kwetsbaarheid een rol speelde. Hoe zag je leven er op dat moment uit, wie waren er om je heen? Wat dacht je te gaan bereiken in je leven
- Op een dag… – Beschrijf wat er veranderde toen je psychische klachten gingen opspelen. Ging dat door een plotselinge gebeurtenis of ontstond het door iets wat langer speelde?
- Als gevolg daarvan… – Beschrijf waar de gebeurtenissen die je hierboven beschreef toe leidden, hoe je leven is veranderd door je psychische klachten en hoe je leven er op dit moment uitziet. Wat heeft je tot hier gebracht?
4. Benoem je emoties
Deel je emoties en je worstelingen. Welke gevoelens had je op de verschillende momenten in jouw ervaring met psychische klachten? Wat doet het met je om daar nu over te schrijven? Je emoties maken je ervaring compleet en brengen je verhaal tot leven.
5. Wees eerlijk
Het is jouw verhaal en jouw verhaal is uniek. Als je vanuit je eigen beleving schrijft, is het goed. Je hoeft je verhaal niet mooier of erger te maken. Zoals je verhaal is, is het goed en kan het mogelijk weer anderen inspireren!
Deel je verhaal
Heb je jouw ervaringsverhaal op papier gezet? Misschien is het voor jou daarmee klaar of deel je het met iemand uit je directe omgeving. Dat is natuurlijk prima. Wil je jouw verhaal delen om anderen te bemoedigen? Daarvoor is een plek op Geloven in herstel. Stuur een e-mail naar communicatie@eleos.nl met als onderwerp ‘Ervaringsverhaal delen’. Daarna overleggen we met je over het verhaal en natuurlijk of en hoe we het gaan delen. Dat kan natuurlijk anoniem. Ook als je verhaal eenmaal gepubliceerd is, kunnen we het altijd nog offline halen. Je kunt je dus altijd nog bedenken.
Mooi gedaan Nadine! Goed beschreven!
Ha Nadine, wat heerlijk om je even op deze manier terug te zien. Met deze handvaten, om dingen uit je hoofd te schrijven, kan ik leren om echt de tijd te nemen en met wat structuur…te ontdekken waarom ik dingen blijf doen zoals ik ze doe….